Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Τι είναι το Ενεργειακό Τζάκι;;;

Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Δεν είναι εστίες που έχουν ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή βεντιλατέρ.


Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Α)Μονού τοιχώματος.

Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά, με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων.  Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου  μέχρι 60-70 m².

 Β)Τριπλού  τοιχώματος.

Τα δύο εξωτερικά του τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να  είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο. Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύονται στον χώρο.Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση μεγάλων σπιτιών μέχρι 160-170 m². Ανάλογα με την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων.Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω της οικονομικής κρίσης κυκλοφορούν πολλά «μαϊμού» ενεργειακά τζάκια στην αγορά! Ο πελάτης πρέπει να ξέρει πως ενεργειακό είναι το τζάκι όταν πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από τους κατασκευαστές. Πρέπει να αναφέρεται απόδοση σε kw, κατανάλωση ξύλου, βαθμός απόδοσης, βάρος, σε ορισμένα αναφέρεται ακόμα και η εκπομπή των ρύπων. Μη πιστοποιημένες εστίες μπορεί να σας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ότι ένα παραδοσιακό τζάκι!

Πηγές: fire blue, ecompellet, estianet, artfire, oikofire, k-evo, thermotechniki, thermansipress, viokatoikia