Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Ενεργειακό ή παραδοσιακό τζάκι και γιατί;

Τα παραδοσιακά τζάκια ανοιχτού τύπου είναι κατασκευασμένα από πυρότουβλο ή μαντέμι. Σε αντίθεση με τα ενεργειακά τζάκια, τα παραδοσιακά ζεσταίνουν τοπικά μέχρι εκεί που φτάνει η ακτινοβολία. 


Τα παραδοσιακά τζάκια είτε δουλεύουν είτε όχι λειτουργούν σαν αγωγοί, ρουφώντας τεράστιες ποσότητες αέρα από το σπίτι. Όταν καίμε ένα παραδοσιακό τζάκι έχουμε περισσότερες απώλειες θερμότητας από ότι όταν είναι σβηστό! 

Η φωτιά επίσης στα παραδοσιακά τζάκια ελέγχεται μόνο από το πόσα ξύλα βάζουμε σε αυτά, γεγονός που σημαίνει ότι καταναλώνουμε περισσότερα ξύλα, κάτι που δεν συμβαίνει στα ενεργειακά! 

Η αποδοτικότητα είναι ένα ακόμη θέμα που δίνει πολλά bonus στα ενεργειακά τζάκια, καθώς στα παραδοσιακά η απόδοση δεν ξεπερνά το 20%!!! Η πόρτα αντιθέτως των ενεργειακών τζακιών αποτρέπει την έξοδο του αέρα από το σπίτι μέσω της καμινάδας .

Τα παραδοσιακά τζάκια μπορεί να μας δίνουν ομορφιά, ζεστασιά και άλλοτε... ακόμη και νοστιμιά, αλλά το τίμημα είναι μεγάλο για το περιβάλλον, το οποίο και ρυπαίνουν πολύ!!!Αντιθέτως οι εκπομπές ρύπων στα ενεργειακά τζάκια είναι πολύ περιορισμένες και ελεγχόμενες!

Σύμφωνα με μετρήσεις  ένα παραδοσιακό τζάκι που καίει καυσόξυλα ρυπαίνει το περιβάλλον όσο ένας καυστήρας μιας μέσης πολυκατοικίας. Αυτό που επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να τοποθετήσει ένα παραδοσιακό τζάκι, είναι ότι με αυτή του την ενέργεια θα προκαλέσει απώλειες στη θερμομόνωση  του κτηρίου, μια και  ανοίγει ουσιαστικά μια τρύπα στην οροφή. 

Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα παραδοσιακά τζάκια σε αντίθεση με τα ενεργειακά είναι πολύ πιο επικίνδυνα σε περίπτωση φωτιάς!!! 

Πηγές:  fire blue, ecompellet, estianet, artfire, oikofire, k-evo, thermotechniki, thermansipress, viokatoikia