Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Μπορώ να έχω τζάκι αλλά να ΜΗΝ έχω καμινάδα;;;

Το ξύλο και η ...καμινάδα πάνε μαζί! Οπότε για να μπορούμε να έχουμε ένα τζάκι που καίει ξύλο θα πρέπει να έχουμε  καμινάδα η οποία να ξεπερνάει το ψηλότερο σημείο της οικοδομής και να ακολουθεί όλους τους κανονισμούς.

     
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να βγάλουμε καμινάδα, μια λύση είναι η τοποθέτηση τζακιού αερίου κλειστού τύπου. Τα συγκεκριμένα τζάκια δεν απαιτούν καμινάδα, αλλά μόνο ένα μικρό μπουρί που βγαίνει σε κάποιον εξωτερικό τοίχο. Δεν βγάζουν ρύπους κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ενόχλησης των γειτονικών σπιτιών η μαύρισμα των τοίχων.


Ο χώρος που τοποθετούνται όμως κατά την διάρκεια λειτουργίας τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά αεριζόμενος.Επομένως σε ένα σπίτι που τοποθετείται μια τέτοια συσκευή όταν λειτουργεί θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα εκτός αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού.Σε χώρους όπως καταστήματα που έχουν συστήματα εξαερισμού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μια άλλη λύση είναι οι σόμπες πέλλετ! Όπου λόγω των χαμηλών ρύπων μπορούν να βγάλουν ένα μικρό μπουρί (8 εκ) και δεν είναι απαραίτητο πάντα η καμινάδα να ξεπεράσει τον κορυφή του κτηρίου.

Πηγές: fire blue, ecompellet, estianet, artfire, oikofire, k-evo, thermotechniki, thermansipress, viokatoikia