Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Μπορώ να μετατρέψω ένα λέβητα πετρελαίου ώστε να λειτουργεί με πέλλετ;

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι, προκειμένου να «γλιτώσουν» το κόστος αγοράς νέου λέβητα, σκέφτονται τη μετατροπή του λέβητα πετρελαίου που ήδη διαθέτουν ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει και με πέλλετ.


Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Μπορεί βραχυπρόθεσμα αυτό να εξασφαλίζει εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων, ωστόσο μακροπρόθεσμα, από την όλη διαδικασία μόνο χαμένος θα βγει κάποιος και αυτό διότι οι προδιαγραφές ενός λέβητα στερεών καυσίμων διαφέρουν από αυτές ενός λέβητα υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ενός λέβητα πέλλετ να είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Καταρχήν, λόγω των διάφορων παρεμβάσεων που θα γίνουν στον λέβητα και δεδομένου ότι δεν είναι όλοι οι λέβητες ικανοί να διαχειριστούν το πέλλετ σαν καύσιμο, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η ποιότητα, η οικονομία, η διάρκεια ζωής και η απόδοση του τελικού συστήματος.



Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την αλλαγή καυστήρα από πετρελαίου ή αερίου σε στερεών καυσίμων είναι η δυσκολία των στερεών υπολειμμάτων της καύσης των πέλλετ.


Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα, την ασφάλεια, την οικονομία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος, η συγκεκριμένη μετατροπή, παρόλο που φαίνεται «ελκυστική», δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση.

 Πηγές: fire blue, ecompellet, estianet, artfire, oikofire, k-evo, thermotechniki, thermansipress, viokatoikia