Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Πως μπορώ να καίω λιγότερα ξύλα;

H καύση στα ενεργειακά τζάκια δηλαδή στις εστίες κλειστού τύπου είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα.


Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε μπορεί να σας δώσει μέσα στο χώρο σας, από 8.000 - 30.000 kcal ανά ώρα.

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ' οποιαδήποτε ανοικτή εστία. Ακόμα και αν χρειαστεί να φύγετε ή να λείψετε από το σπίτι, το τζάκι συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Το βράδυ πριν πάτε για ύπνο μπορείτε να βάλετε ξύλα που θα σας θερμαίνουν μέχρι το πρωί, ενώ σε μια ανοικτή εστία, κάποια στιγμή τα ξύλα θα καούν και η ζέστη του σπιτιού θα φύγει μέσα από την καμινάδα, κρυώνοντας το σπίτι, γιατί κανένας δεν θα σηκωθεί να κλείσει το κλαπέτο του τζακιού τα χαράματα που θα σβήσουν τα ξύλα. Στην κλειστή εστία, η πόρτα κρατά την θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπει την διαφυγή της μέσα από την καμινάδα.


Συμβουλή: Μην τροφοδοτείτε συνέχεια την εστία με καινούργια ξύλα. Στην περίπτωση μαντεμένιας ενεργειακής εστίας, δυναμώστε καλά την φωτιά στην αρχή, ώστε να ζεσταθούν καλά τα τοιχώματα της εστίας, και αφήστε την μέχρι να καρβουνιάσει. Συντηρήστε, για πιο μακριά καύση, με χοντρά ξύλα. Μην ξεχνάτε τα κλείνετε τον αέρα, μετά από λίγα λεπτά, και αφού έχουν ανάψει τα ξύλα. Μην ξεχνάτε να κλείνετε το κλαπέτο.

Πηγές: fire blue, ecompellet, estianet, artfire, oikofire, k-evo, thermotechniki, thermansipress, viokatoikia